Choď na obsah Choď na menu
 


recepty-brokolica

31. 8. 2009

Proso s brokolicou - zeleninové jedlo    
Suroviny :
Recept :
V malom hrnci opražíme 40 g prosa, zalejeme ho 150 ml zeleninového vývaru a tridsať minút varíme na malom ohni. Nechajte ešte napučať. Pór nakrájame na prúžky a podusíme na lyžičke tuku. Pridajte 200 g uvarenej brokolice a zalejte 50 ml zeleninového vývaru. Ochutíme kajenským korením, postrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Pred podávaním primiešajme dve lyžice čerstvého tvarohového syra a citrónovú šťavu.
Užívanie :
Pôsobí proti :
Možné komplikácie :
Brokolicový šalát - zeleninové jedlo    
Suroviny :
Recept :
Asi 250 g brokolice nakrájame na mnešie kúsky a krátko povaríme. Dve lyžičky hrozienok zalejeme jednou lyžicou jablčnej šťavy a necháme ich krátko napučať. Na teplú zeleninu dáme nálev z bazalky, korenia, cesnaku, muškátového orieška, lyžičky oleja, dvoch lyžíc octu a štyroch lyžíc zeleninového vývaru. Posypeme hrozienkami a dvoma lyžičkami pražených slnečnicových semiačok.
Užívanie :
Pôsobí proti :
Možné komplikácie :

Nákyp z brokolice - zeleninové jedlo    
Suroviny :
500 g brokolice, soľ, 300 g hustej kyslej smotany, 5 vajec, 200 g strúhaného ementálu, muškátový oriešok, biele korenie, 2-3 lyžice masla a 2 lyžice strúhanky
Recept :
Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na ružičky. Stopku očistíme a pokrájame. Varíme ju v dostatočnom množstve vody cca 10 minút. Po varení vodu zlejeme a brokolicu prudko ochladíme studenou vodou a necháme odkvapkať. Smotanu rozšľaháme s vajcom a strúhaným syrom, posolíme a okoreníme muškátovým orieškom a korením. Zapekaciu misu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou. Na dno dáme brokolicu, prelejeme vajcom so smotanou a syrom. Zvyšok masla rozdelíme vo vločkách po povrchu. Zapekáme asi 20 minút, kým vajcia stuhnú.
Užívanie :
Pôsobí proti :
Možné komplikácie :

Hrianky s brokolicou - zeleninové jedlo

 

 

 

 

Suroviny :
500 g brokolice, 8 plátkov šunky, 8 plátkov syra, 8 krajcov hriankového chleba, 40 g tuku, zeleninu na ozdobenie
Recept :
Brokolicu vložíme na osem minút do vriacej vody, vyberieme a necháme dobre odkvapkať. Chlieb z oboch strán tenko potrieme maslom, položíme na plech vyložený alobalom a pokryjeme plátkom šunky. Na hrianky rozdelíme brokolicu, na ňu dáme syr a jedlo zapečieme v dobre vyhriatej rúre. Ozdobíme čerstvou alebo streilizovanou zeleninou a ihneď podávame
Užívanie :
Pôsobí proti :
Možné komplikácie :

Brokolicová polievka I - zeleninové jedlo

 

 

 

 

Suroviny :
300 g brokolice, malú cibuľu, 40 g masla, 40 g polohrubej múky, ¼ l mlieka, ¾ l vody, kocku zeleninového vývaru, muškátový oriešok a zelenú petržlenovú vňať
Recept :
Ružičky brkolice odkrojíme z hlúbikov, ktoré olúpeme, nakrájame na tenké plátky a podusíme v troche vody s nasekanou cibuľou, čo neskôr rozmixujeme. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zriedime ju s vodou, doplníme polievkovou kockou a povaríme cca 15 minút. Pridáme nadrobno upravené ružičky brokolice i rozmixovanú cibuľu s hlúbikmi a varíme ďalej až do zmäknutia zeleniny. Prilejeme mlieko, dochutíme muškátovým orieškom a privedieme do varu. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou a podávame.
Užívanie :
Pôsobí proti :
Možné komplikácie :

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.